Uw winkelmandje

Bekijk Mandje
uw mandje is momenteel leeg.

U kunt bij ons betalen met iDEAL

  iDEAL

 ABN Amro Rabobank Fortis bank ING Bank Postbank SNS Bank

Veilig, gemakkelijk en snel

Login


Wachtwoord vergeten?
Nog geen account? Maak er één aan!

Product Scroller

Stoveman Beuken Rookmot 500-1000 750 gram
Stoveman Beuken Rookmot 500-1000 750 gram
€3,98
Bestellen


varken spit, Barbecue
varken spit,  Barbecue
€1 206,95
Bestellen


Droogkast Stoveman STTF 2
Droogkast Stoveman STTF 2
 Contacteer ons voor een prijsopgave

Eiken Rookmot 15 Kg E20/160
Eiken Rookmot 15 Kg E20/160
€29,95
Bestellen


Rookoven Katwijk Gas
Rookoven Katwijk Gas
€1 480,00
Bestellen


Producten zoeken

Producten

koudrookkast W2
koudrookkast W2
€738,00
Bestellen

Natural Spices

Home arrow Recepten arrow Koud gerookte Bacon
Koud gerookte Bacon Afdrukken E-mail
Koud gerookte Bacon

Koop een mooi stuk bacon of beter nog een hele zij en vraag aan de slager of hij de huid eraan wil laten zitten. Het mag niet te klein zijn omdat er dan te snel uitdroging optreed, vanaf pakweg 2-3 kilo is goed.

Je moet van het vlees eventuele bloedresten goed verwijderen omdat bloed bederf sneller opgang brengt, lauw water met een hand soda en met een borsteltje schrobben maar wel voorzichtig aan de vleeskant. Meestal heeft de slager dit al voor je gedaan.

Het vlees daarna naspoelen en goed droog maken en ophangen aan een vleeshaak om verder op een koele plek te drogen, het mooiste is in de wind. Een uurtje is dan vaak al genoeg.Ik zou niet beginnen met een pekelbad maar eerst wat oefenen met droog pekelen, nat pekelen luistert namelijk veel nauwer.

Neem dan een bak of schaal, gebruik daarvoor geen metalen bak maar van glas hout of steen, waar het vlees ruim inpast. Bedek de bodem met een flinke laag zout, zeker 3 cm. Ik gebruik grote brokken zeezout omdat dit veel meer aroma geeft, gemengd met suiker in een verhouding van 1 op 2. Bruine suiker is ook prima en zelfs honing kan de smaak verrijken. Een klein handje peperkorrels of jeneverbessen, het kan allemaal, maar gebruik niet teveel. Suiker zorgt ervoor dat het zout niet al het vocht uit het vlees trekt en daardoor hard wordt.Leg daarop het vlees en bedek dit volledig met eenzelfde mengsel, eerst goed inwrijven zodat ook aan de ribkant in alle inkepingen zout zit.

Afdekken tegen vocht en per kilo vlees ca. 1 dag laten staan. daarna lichtjes afspoelen, afdrogen en enige dagen te drogen hangen. Als het vlees goed droog is voelt het een beetje perkamentachtig aan. Als het niet goed droog is 'pakt' de rook niet! 

Nu kan het vlees 2-3 dagen gerookt  worden waarbij het niet geeft of de oven s'nachts uitgaat of je een keer een dagje overslaat. Na het roken wil je natuurlijk gelijk proeven en dat zou ik ook zeker doen! Je zult echter merken dat als je het geduld kunt opbrengen om het vlees nog een paar weken te laten drogen en rijpen,  de smaak steeds beter wordt.Onder de juiste omstandigheden en bereiding kan je het maanden en zelfs wel langer goed houden.

Dunne plakjes bij de borrel of knapperig gebakken bij je eitje op zondagmorgen; heerlijk!Je zult merken dat je steeds meer 'vrienden' krijgt naarmate er meer mensen van proeven! 

Met vriendelijke groet, Rob

 
< Vorige   Volgende >
© 2019 Stoveman
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.